Znanjem do zdravlja – Filomenin Vodič Kroz Svijet Wellnessa

 

Tajming ovog članka o wellness svijetu je takav da do dana 7.4.2018. koji je 88. Godišnjica Svjetskog dana zdravlja imate potpuni uvid u važnost uravnoteženog i informiranog načina života i pristupa prema zdravlju. Proći ćemo teme koje su vezane uz 6 stupova wellnessa. Čitaj dalje.

Definicija zdravlja u osobnom pristupu Wellnessa i Zdravlja

 

 

Veliki broj ljudi smatraju da je zdravlje ili-ili situacija. Kada se upitaš “jesam li zdrav ili jesam li zdrava” ukoliko ti se zdravlje nije promijenilo nagore u dogledno vrijeme onda se smatraš zdravim. Ovaj pristup, iako nije neistinit često dovodi u zabludu. Počevši sa vremenom Hipokrata, starog grčkog liječnika pristup zdravlju općenito se bitno mijenja. Promatranjem i upitom u zdravstveno stanje ovaj grčki liječnik i revolucionar u pristupu zdravljem je utjelovio osnove modernog pristupa  liječenja i prevencije u svim zdravstvenim disciplinama.

ili-ili Situacija Filomena Spa Znanjem do Zdravlja

Hipokrat je promovirao balansirani život što je u to doba značilo brigu o osobnoj higijeni, tjelovježbu, zdravu i uravnoteženu prehranu i umjerenost u svim stvarima. Ovo je definicija zdravlja i pristupa zdravlju koju koristimo još dan danas, kada napomenemo i u ovom Filomena Spa blogu zdravlje i taj pristup da znate o čemu se radi. Direktna izvedenica iz ovog referentnog okvira je i moderni termin kojeg sve česšće i češće susrećemo, a to je wellness.

Aktivni Wellness Filomena Spa Znanjem do Zdravlja

U različitim fazama naših života naše zdravlje će biti u pozitivnom ili negativnom trendu tj. Kretnji iz uravnoteženog stanja. Često, skoro uvijek pozitivno u mladoj dobi, a kako odmičemo u zreliju dob, tako se i trend mijenja u drugu stranu. Uzevši u obzir sve faktore koji će utjecati na naše zdravlje u budućnosti možemo imati manje ili veće rizike ovisno o našim subjektivnim iskustvima. Jednostavno govoreći, naše zdravlje gledano dugoročno će direktno utjecati na kratkoročna stanja kao što su raspoloženje, razina energije, osjećaj dobrobiti – sve faktori koji mogu, a i nekada ne moraju biti pozitivni. Upravo između ova tri stupa zdravlja leži polje koje nazivamo wellness.

 

 

Aktivni pristup wellnessu i zdravlju

 

Zdravlje i wellness su usko vezani, čak možemo i reći da je direktan utjecaj između jednog i drugog. Svijet Spa i Wellnessa je drugačije definiran od samog zdravlja. Wellness je osobni pristup zdravlju i ima par ključnih i jasno definiranih  karakteristika:

 

  • Ravnoteža i odnos između ključnih aspekata wellnessa
  • Aktivnosti u procesu sticanja wellnessa
  • Osobna odgovornost i svijest o prikladnim izborima
  • Razina znanja i percepcija o vlastitom zdravlju i brizi

 

Tako definiran, wellness ima par čestih situacija koje možemo susresti u svakodnevnom životu. Primjer je da možete biti u odličnoj formi, a biti nesretni ili da možete biti u intelektualnoj stagnaciji, a opet društveni i emocionalno uravnoteženi.

Znanje je Zdravlje Filomena Spa Znanjem do Zdravlja

Pravim stanjem wellnessa nazivamo tek kada uravnotežimo fizički, emocionalni, intelektualni, društveni, duševni i ekološki wellness. Više o ovih 6 dimenzija wellnessa u našem idućem članku.

 

Vaša Filomena Spa Team

Author Info

Filomena Team - Ivan

Ivan je administrator Filomena Spa webstranice, možete mu se obratiti putem maila ili na jednoj od društvenih mreža. Osim rada na webstranici, možete uživati u njegovim infografikama, objavama na Facebook-u ili fotografijama na Instagramu!

No Comments

Post a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Translate »